Monipuolisuus


Tarzan-blogista heinäkuulta:

Huomasitko kuinka monta eri ruoka-ainetta Viikon Vieraamme oli syönyt jo lounaaseen mennessä? Noin 10?
Ei. Reilusti yli 30 eri huippulaadukasta ja alkuvoimaista ruokaa, kun mukaan lasketaan myös vihermehun ja Vitamineral Earth -jauheen raaka-aineet. Ja siis paino sanalla raaka - ei taatusti yhtään Saarioisen prosessoimaa ainesosaa tai turhaa kemikaalia.
Ja tämä siis vain yhtenä aamupäivänä! Viikossa luku menee helposti jo toiselle sataluvulle - eikä joukossa edelleenkään yhtä ainutta turhaa tai haitallista ainesosaa. Aika hurja ero keskivertokuluttajaan, ja se ero näkyy, ja tuntuu jo yhden aterian jälkeen, saati sitten viikossa tai kuukaudessa!

Mieti tätä hetki, niin jatketaan kohta eteenpäin. 
Jokainen solu, jokainen lihas, jokainen neuroni, kynsi, hius, silmä ja näköhermo rakentuu siitä mikä ensin menee suusta sisään. Kehossa tapahtuu lukemattomia asioita joka sekunti, jatkuvaa uusiutumista ja rakennusta. Olisikohan aika tarkastella niitä rakennusmateriaaleja vähän tarkemmin? Ehkei se valtion ruokaympyrä ollutkaan koko totuus...

Minua pelotti pitkään hermojani ja näköäni tuhonnut MS-tauti, joka nykyään, kaiken tämän tajuttuani, tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Think about it.Matin monipuolista tarzanruokaa ihasteltuamme, aika palata maanpinnalle. Mitä syö keskivertokansalainen?

Normaalimpi nykysuomalainen, niin sohvaperuna, urheilija kuin alusvaatemallikin, syökoko viikon aikana noin 10-15 eri ruokaa - aamusta iltaan, viikosta ja vuodenajasta toiseen. 
Näitä ovat:
-vehnä, ruis, kaura, ohra, riisi, peruna, soija
-lehmä, sika, kana, lehmänmaito, kananmuna
-prosessoidut kasviöljyt
-suklaa, kahvi
-sokerijuurikas tai joku (gmo-maissista) jalostettu sokeri
-appelsiini
 (ehkä)
(Yritän olla puhumatta siitä kuinka jalostettuja, heikkolaatuisia, ravinnetyhjiä ja luonnottomaan muotoon prosessoituja näistä joka ikinen on joka ikisellä aterialla. Tämä artikkeli keskittyy monipuolisuuteen ja muutoksen helppouteen, Laadusta kuulet lisää lähiviikkoina)
Entäs ne vihannekset? Syödäänhän täällä salaattiakin, kun se niin terveelliseksi tiedetään?
Toki joskus joku erehtyy syömään huoltoasemalla pari siivua kurkkua tai muutaman tomaattislaissin. Useinmiten ne jäävät lautaselle. 
Kemikaalilannotteilla ja hormonitoimintasi pilaavilla torjunta-aineilla kasvatetut vihannekset ja hedelmät maistuvat niin kamalalle ettei niitä susikaan syö, ja hyvä niin - ei niistä juuri ravinteita saa. Ylihintaista vettä ja myrkkyjäämiä. Näitä en laske mukaan kun niitä syödään niin vähän, ja tuskin niistä ainakaan merkittävää hyötyä on. Ainakaan väljähtäneillä markettivihanneksilla ei kroonisia tauteja paranneta. 
Tämä oli minulle ehkä se kaikkein merkittävin ahaa-elämys. Yritin syödä terveellisesti, mutten moneen vuoteen löytänyt yhtä ainutta oikeasti terveellistä ainetta syötäväksi!

Suurin osa lähes jokaisen suomalaisen kaloreista - ja ravinteista - tulee siis 10-15 raaka-aineesta. Vuodesta toiseen, päivästä toiseen. Etkö usko?
No mikä on hampurilainen?
-vehnä, lehmä, sika, soija, lehmänmaito, prosessoidut kasviöljyt, lisäaineet (plus väljähtänyt ja mauton jäävuorisalaatin palanen)
Sipsi?
-peruna, sokeri, kasviöljyt, lisäaineet
Jäätelö?
-sokeri, maito, kasviöljyt, lisäaineet
You get the idea, samat turhakkeet joka paikassa. Halpa eines on halpaa einestä.

Mutta entä kouluruoka?
Vehnä, sokeri, maitotuotteet, prosessoidut kasviöljyt, riisi, peruna, soija, lehmä, sika, kana, lisäaineet, torjunta-ainejäämät, kemiallinen suola.
Työpaikkaruoka? Sitä samaa (usein jopa samasta keskuskeittiöstä)
Valmisruoat? Samaa.
Itsetehty kotiruoka? Mietipä.. Useinmiten samat 15 erittäin huonolaatuista ja prosessoitua raaka-ainetta, ehkä vähän jäävuorisalaattia koristeeksi. Olit sitten gourmetkokki tai pakasteranskisten paistaja, nykysuomen ruoka on ällistyttävän yksipuolista. Vehnää, kumiperunaa, raffinoituja kasviöljyjä...

Sanotaan, että olet mitä syöt. No mitä siitä seuraa, jos syö äärimmäisen yksipuolista, monotonista ja keinotekoista ruokaa?
Ei ainakaan kovin kiinnostava seksielämä! Sama pätee koko suomalaiseen nykykulttuuriin. Where's the SEX?

Olet mitä syöt.
Siksi suurin osa meistä tekee myös elämässään noin kolmea asiaa: käy tylsässä duunissa, katsoo tylsiä tv-ohjelmia ja viikonloppusin valittelee tylsää duunia (kaljatoopin ääressä).
Entä jos laitettaisiin vähän makua peliin? (tässä muuten avain koko kriisin ratkaisuun, josta kerron kohta tarkemmin)

Eikö sitten riitä jos syödään perinteistä suomalaista ruokaa ja otetaan puuttuvat ravinteet vaikka vitamiinipilleristä?

Ensinnäkin, tämän päivän ruokateollisuudessa ja teollisuusruoassa ei ole mitään perinteistä - tahi suomalaista. Natriumglutamaatilla, nitriiteillä, heksaanijäämä-soijalla ja sokerilla kyllästetty jauhomakkara ei ole perinteinen suomalainen tuote - kun katsoo vielä mitä se sika on syönyt siellä tehosikalassa. Siinä ei ole mitään kotimaista, että "tuotantoeläimemme" rakennetaan tuontisoijalla ja maissilla, geenimuunneltuna tietenkin. Pastörointi, homogenointi, raffinointi, deodorisointi, hydrogenointi, säteilytys ja kaikki muu kiva mitä lähes kaikelle markettiruoalle tehdään, on kaukana kotimaisista perinteistä. Se on ihan puhdasta Amerikkaa.

Vitamiinipillereissä taas tahtoo olla se vika, että tiedekin tuntee ravinteista vasta pienen murto-osan, ja niiden yhteisvaikutuksista ja oikeista biologisista muodoista ei sitäkään. Onneksi luonto osaa jo pakata kaiken omiin "pillereihinsä" juuri oikeissa muodoissa ja suhteissa - kunhan jätetään se ruokateollisuus välistä pois. Luonto on uskomattoman monipuolinen, marketti taas uskomattoman yksipuolinen - jos osaa katsoa brändien ja värikkäiden pakkausten ohi itse sisältöön.

Pitääkö sitten luopua kaikesta? Ei tietenkään! Kaikkea saa ja pitää syödä mikä hyvälle maistuu ja tuo hyvän olon.
Muistatko vielä, oliko Matin ruokavalio yksipuolistunut vai rikastunut muutoksen jälkeen? Taitaakin mennä koko homma juuri päinvastoin! Lisää monipuolisuutta ja karkkivalikoimaa, lisää nautintoa. Hyvästi luopuminen, hyvästi ankeat ja tuhoon tuomitut kontrolliyritykset. Ne olivat kovia juttuja vielä viime vuosituhannella.. Nyt meillä on vihdoin käytössä toimiva muutostekniikka, jonka nimi on Lisääminen. Sen voi kuka tahansa opettaa kelle vaan, vaikka viidessä minuutissa.
Ei kukaan halua luopua mistään, mutta kaikki haluavat uusia, entistä parempia makuelämyksiä. Onneksi nykyään niitäkin on saatavilla, eikä tarvitse enää tyytyä ankeaan markettivalikoimaan, joka on samaa teollista raaka-ainetta eri muotoihin prosessoituna, vähän eri lisäainekoodeilla värjättynä.
Niin siinä vaan useinmiten käy, kuten Matille, ettei sen uuden, herkullisemman ja laadukkaamman myötä pian enää tee mieli vanhaa eineskarkkia. Uusi maistuu paremmalle, that's it. Game over.

Kiirettä tässä ei silti kannata pitää.

Kaikki oikea ruoka nimittäin sisältää niin sanottuja alkaloideja, jotka ovat lääkinnällisiä pieninä määrinä, mutta isompana, jatkuvana annoksena käyvät maksan päälle - aivan kuten se kaikille tuttu alkaloidi nimeltä Kuningas Alkoholi. Tarvitaan siis monipuolisuutta! Mitä laadukkaammasta ja alkuperäisemmästä raaka-aineesta on kyse, sen nopeammin siihen kyllästyy. Näin keho suojaa itseään alkaloidimyrkytyksiltä - ja samalla varmistaa monipuolisen ravinnesaannin! Eihän kymmenestä raaka-aineesta voi millään saada kaikkia mahdollisia ravinteita, ei edes ns. "superfoodeista". Riittää kun alat nauttimaan vapaasti uusista makuelämyksistä vaikka joka päivä, nyt oikein luvan kanssa!

Jos mennään ihan Tarzanruoka-tasolle, voi yhtä lajia syödä noin kourallisen päivässä, eikä mielellään yli kiloa kuukaudessa - poikkeuksena lähinnä marjat.
Ja kyllähän sen jokainen tietää - pitsaa ja sipsiä, eli ravinteetonta tärkkelystä, voi syödä vaikka kilokaupalla, kun taas jo tuore ananas alkaa tökkimään puolivälissä, jos sen koittaa yksin syödä alusta loppuun. Odotahan kun alat maistelemaan nokkosta ja voikukkasalaattia.. Ei ylensyönnin vaaraa! ;) Harva on myöskään onnistunut lihomaan mustikoiden ylettömällä mässäilyllä. Luonnollisia ruokia on nimittäin mahdoton syödä liikaa. Ne ovat keholle tuttuja, ja kaikki toimii kuten pitääkin. 
Tehtaasta tulevaa ruokaa taas kroppa ei tunnista alkuunkaan, ja yksinkertaisesti menee täysin sekaisin, joka tavalla. Nolona esimerkkinä MS-tauti ja muut autoimmuunisairaudet, kuten 1. tyypin diabetes.

Mitä useampia ja herkullisempia luonnonaineita onnistut ruokavalioosi sisällyttämään, sen parempi.
Kokeile siis jotain uutta jo tänään! Monipuolisuus on elämän suola. Kokeile jotain oikeaa ruoka-ainetta, joka tulee luonnosta eikä tehtaasta. Saat sopivasti lääkinnällisiä alkaloideja, sekä paljon useampia vitamiineja ja muita ravinteita kuin paraskaan pillerikauppias edes tuntee. Ennen kaikkea saat hyvän olon, joka kestää paljon pidempään kuin nykyruoan tuoma nopea sokerihumala, joka johtaa kiukutteluun jo parin tunnin päästä.

Tulevissa postauksissa kerron lisää Lisäämisestä; kuinka helppoa se on, ja mitä kannattaa lähteä kokeilemaan Mansikkakauden loppusuoralla ja tästä eteenpäin.

Sillä aikaa, parhaat lisäysvinkit antaa Heidin blogi! Lue, selaile, sulattele, ja ennen kaikkea toimi! Poimi sieltä se kaikkein helpoin ohje tai resepti, pilko ainekset, ja herkuttele! Itse asiassa kaikki Heidin reseptit ovat erittäin helppoja ja nopeita. Ne eivät vaadi edes kuumennusta, ja tiskaukseenkin riittää pelkkä astioiden huuhtelu. Säästät aikaa ja vaivaa, ja kaupan päälle saat lisää elinvuosia ja energiaa.

Tässä vielä pari erittäin ravitsevaa ja monipuolista energiareseptiä, joita suosittelen kokeilemaan jo tällä viikolla! Kuvittele, voit saada kroppaasi jo tänään enemmän ravintoa, makua ja meininkiä kuin einesmainoslehtiä lukeva naapuri koko talvena:

Kymmenen sekunnin Banaanisuklaa
Nooran marjapuuro
Banaani-kookospirtelö
Jaken Joulusuklaa
15 todella kätevää superherkkua